Basel – een week lang het epicentrum van de kunst

Elk jaar nemen de beeldende kunsten een week lang Basel over. Op 6 beurzen tonen meer dan 500 galeries hun kunstenaars. Op Art Basel, de hoofdbeurs, alleen al is het werk van 6.000 kunstenaars te zien. Het zijn niet de minsten: hun werken worden volgens Bloomberg verzekerd voor totaal $3.400.000.000,00. Ook op de satellietbeurzen zoals Liste, Volta en Scope halen internationale galeries hun beste paarden van stal.

Tussen dit overweldigende aantal galeries en kunstenaars is de Nederlandse inbreng overigens schamel. Op Art Basel staan alleen Annet Gelink en Borzo. Er is werk van Viviane Sassen (zie foto). Op de satellietbeurzen zijn wat meer Nederlandse galeries te vinden. (Oud-)Deelnemers van This Art Fair zoals Roger Katwijk, Kahmann Gallery, Ten Haaf Projects en Kallenbach Gallery laten werk zien van respectievelijk o.a. Niek Hendriks, Bastian Woudt, Sebastian Weggler en Haas&Hahn.

Niet alleen het aantal kunstenaars in Basel is hoog. De verzamelaars vliegen af en aan met hun privéjets en de chartervluchten van prijsvechters zitten helemaal vol. Het normaal gesproken ietwat slaperige stadje verdubbelt deze week bijna zijn populatie. Dat doen de prijzen trouwens ook.

Voor de meeste kunstenaars is een bezoek aan Basel, deze week het epicentrum van de kunstwereld, overweldigend. Omgeven door ‘de groten der aarden’, inspiratiebronnen en voorbeelden is de stad inspirerend. Maar na de zoveelste Baldessari, Kapoor, Basquiat en Rothko weet je het wel: de torenhoge prijzen, de platte benadering van kunst en de nadruk op handel zijn intimiderend en staan soms haaks op de creativiteit en romantiek van de kunstwereld.

Het is dubbel. Voor mij is Basel een feest voor het oog en tegelijkertijd een afschrikwekkend geheel. Ik geniet ondanks alle banaliteit van de prachtige tentoonstellingen (Wolfgang Tillmans in Beyeler, Art Parcours!), de luxe feestjes en de gratis Mövenpick ijsjes in de Art Basel VIP lounge. Maar verhit van de kunst, de overspannen markt en al het genetwerk, geniet ik misschien nog wel het meest van de frisse duik in Rijn.