Collectiebezoek MALcollection

Het geheim van Loppersum

Loppersum ligt in het noorden van Groningen en is vooral bekend van de aardbevingen die deze omgeving teisteren. Gelukkig is er ook goed nieuws uit het hoge noorden te melden. In het kader van de collectiebezoeken was een kleine groep kunstenaars van This Art Fair op 12 november te gast bij het geheim van Loppersum: de MALcollection. Mobile Art Loppersum is de kunstverzameling van Ger van Dam en zijn vrouw Wilma Kuiper. Deze van kunst bezeten verzamelaars, zetten zich met hart en ziel in voor hedendaagse kunst. Niet alleen door veel kunst aan te kopen, maar ook door jonge kunstenaars op allerlei manieren een stap verder te helpen in hun prille loopbaan. Een uitgangspunt dat This Art Fair als muziek in de oren klinkt.

Een groot deel van de collectie van Ger en Wilma is verdeeld over twee woonhuizen in Loppersum en het overige deel is verhuurd of geschonken aan musea. Zo blijft de collectie in beweging en zichtbaar voor zoveel mogelijk kunstliefhebbers. Het huis van Ger is letterlijk tot in de nok gevuld met kunst. Ger van Dam is een enthousiaste verteller en neemt ons mee door de vertrekken en verhaalt over 40 jaar passie voor hedendaagse beeldende kunst.

Vanuit de imposante beeldentuin rond de woning, met o.a. ‘Alfabet’ van Koen Taselaar, lopen wij een stukje verder door Loppersum naar het huis van Wilma. Ook haar woning is van onder tot boven omgetoverd tot een museaal platform voor jonge kunstenaars. Hier wordt eens te meer duidelijk dat de focus van de collectie ligt op ontluikend talent uit de regio en ver daarbuiten. De This kunstenaars zijn onder de indruk en zien veel werk van bevriende kunstenaars en/of oud-studiegenoten als Martijn Schuppers en Jan Maarten Voskuil. Ook werk van This talenten als Rob Bouwman, Laura Hospes en Alle Jong is opgenomen in de collectie.

Door de gastvrijheid van Ger en Wilma bleef het nog lang onderhoudend in Loppersum, met goede gesprekken over kunst en borden hete bliksem. Loppersum is meer dan voer voor seismologen, het is de thuisbasis van een prachtige collectie van twee gedreven en zeer sympathieke verzamelaars. Maak eens een afspraak en ontdek ook het geheim van Loppersum, www.malcollection.nl.