De wedergeboorte van kunstenfestival Watou

This was eerder in Watou, en This is laaiend enthousiast over het kunstenfestival in het charmante dorp Watou. Het leek erop dat kunstenfestival niet kon voortbestaan, broodnodige subsidies vielen weg en het festival verkeerde in zwaar weer. Via crowdfunding en de kronkelige paden van de Vlaamse politiek zijn er uiteindelijk toch nog fondsen gevonden en in mei (!) van dit jaar ging het licht voor Watou alsnog op groen. Afgelopen zaterdag was de extra feestelijke opening van de 37e editie en This was er bij. In het kleine dorpje in de Westhoek van Vlaanderen zijn er weer 10 locaties omgetoverd tot kunstruimtes, om de bezoeker te verrassen en te verwonderen met prachtige presentaties vol beeldende kunst, muziek en po√ęzie. Eenzaamheid is dit jaar het centrale thema, allenigheid zoals de Vlamingen dat zeggen.

Deze wedergeboorte heeft het festival goed gedaan, er is meer bezieling dan ooit te voelen in de locaties. Ontroering, fascinatie, humor en ontregeling: er is geen ontkomen aan. Tijdens de route is er gelukkig alle tijd om tussendoor een pintje op het dorpsplein te proeven.

Op sommige locaties is goed te zien dat er hard gewerkt moest worden om alles op tijd klaar te krijgen. In het huisje in de Vijfhoekstraat was de stuc nog nat, maar de installatie van Mark Manders stond te stralen.

In de internationale line up waren er meer  Nederlanders te ontdekken. In de Graanschuur bijvoorbeeld kreeg Birgitta Sundstrom Jansdotter een hele kamer toegewezen om haar werken te tonen. Harde composities, die het stereotiepe vrouwbeeld compleet omdraaien en herschikken tot nieuwe machtsverhoudingen, zoals een kinky laatste avondmaal met uitsluitend vrouwen aan tafel.

Floris Kaayk maakt in de Douviehoeve en verpletterende indruk met zijn film Witch Doctor, met muziek van De Staat, over de macht van de eenling.

Daan den Houter, die eerder ook deelnam aan This, duikt op drie locaties op: op de Douviehoeve, in de Graanschuur en in een eigen ruimte in de Brouwerij. Met bekend werk als de High Tea Table en de dubbele dood in de muizenval, maar ook met Keep on Dreaming (zie foto) dat speciaal voor Watou is vervaardigd.

Verras jezelf met een weekend Watou. Dompel je onder in gastvrij Vlaanderen voor kunst en cultuur die bruist en verfrist met een licht bittere afdronk, net als het plaatselijke pintje.