door Bianca Spierenburg
Op 2 november vond de tweede This Masterclass plaats. Wederom een inspirerende middag waarbij deelnemers van This en externe kunstenaars luisterden naar drie sprekers over ‘kunst en verhaal’. In de masterclass bespraken drie professionals uit de kunst hoe werk wordt ervaren door verschillende doelgroepen en hoe ze dat vanuit hun eigen vakgebied aanvliegen.
Als adviseur van verschillende organisaties op het gebied van pers en communicatie, weet kunsthistoricus en econoom Martine Willekens hoe je de vertaalslag kan maken van een creatief proces naar een realistische oplossing die resultaat oplevert. Martine benadrukt dat het belangrijk is dat je als kunstenaar je verhaal kunt vertellen. En het liefst ook nog dat je dit kunt opschrijven. Het kan vaak handig zijn om iemand uit een andere discipline te hebben die je helpt. Op deze manier kun je jouw verhaal duidelijker maken voor mensen die niet uit het vak komen en zonder jargon. Op deze manier kun je ook mensen die jouw werk helemaal niet kennen beter bereiken.
Journalisten krijgen per dag tot wel 400 persberichten. Er wordt dan ook eerst naar de headers van de berichten gekeken. Vertel in de eerste regels van je bericht waar het om gaat: het wie, wat, waar en waarom. Daarnaast is beeldmateriaal erg belangrijk om je verhaal te ondersteunen.
Of je het nu zelf doet, via de sociale media, via je eigen PR contacten of middels betaalde systemen: Het is erg belangrijk te weten naar wie je het moet sturen. Wie wil je bereiken? Voorkom dat berichten niet gelezen worden of in de SPAM-box belanden. Research is daarom erg belangrijk. Aan wie richt je het bericht? Wat weet je over de journalist of programmamaker? What’s in it for them? Gebruik je een formele of informele toon?
Hierna neemt beeldend kunstenaar Juliaan Andeweg het woord. Met zijn tongue in cheek wijze van werken weet hij het publiek te verwarren en te raken. Alles dicht bij jezelf houden vindt Juliaan het meest interessant. Wat voor jou normaal is kan voor een ander wel heel raar zijn. Het is volgens hem belangrijk om kritisch naar jezelf te kijken. Daarbij is het nuttig om informatie te verzamelen over het werkveld. Probeer andermans kunst te begrijpen. Ga naar galeries. Zoek naar iets wat je interesseert. Zoek aansluiting. Weet wat een ander doet. Ga de dialoog aan. Door te luisteren naar wat een ander te vertellen heeft kun je uiteindelijk ook dingen over jezelf kwijt. Zorg dat je een goed concept hebt en werk aan je eigen boodschap. Wees niet verlegen. En zorg dat je altijd meerdere lijnen hebt uitstaan.
Voordat galeries in hem geïnteresseerd waren organiseerde Juliaan zijn eigen tentoonstellingen. Dit deed hij door kunstenaars te benaderen met wie hij graag zou willen exposeren. Daarnaast zocht hij contact met beginnende artspaces om de tentoonstellingen te houden. Dit alles deed hij om zijn cv op te bouwen en om galeries te laten zien met welke kunstenaars hij allemaal in een groepstentoonstelling heeft gezeten.
Tot slot geeft Karen Knispel, aan de hand van haar ervaringen als kunstkoper, trainer én maker, tips om een succesvol communicatiegesprek te voeren met een potentiele koper. Vanuit haar rol als trainer in commercie en professionele ontwikkeling leren wij in no-time de fijne kneepjes van de verkooptechnieken, ‘the art of sales’. Een beurs is een commercieel moment. Kunstaankopen kunnen impulsaankopen zijn. En hoe leuk is het dan om goed en snel te kunnen schakelen. Moment van de waarheid is voor je neus. De lol van het moment, is om er samen uit te komen. Doseren en afstemmen is belangrijk. Iedereen kijkt en komt voor een eigen reden. Check de signalen. Durf te onderhandelen. Wees niet bang om dat spel aan te gaan. Je kunt alle ontmoetingen opdelen in vier fasen: contact maken, informatie uitwisselen, deal sluiten en afronden.
Voor kunstenaars op een beurs is het belangrijk om vragen te stellen en positief te zijn. Hoe praat je over je werk? Waar kijken bezoekers naar? Wat drijft jou? Heb een kort en bondig praatje van 3 of 4 zinnen dat je altijd paraat hebt en wat de kern vertelt van je werk. Vertel mensen wat jij het leukste vind om te vertellen over je eigen werk. En sluit af met een spreekwoordelijke rode strik om je verhaal.
Onder het genot van drankje en een hapje werd de wederom geslaagde middag beklonken. Dank voor ieders aanwezigheid!
De derde en tevens laatste masterclass van deze This Art Fair editie, over Kunst en Samenwerkingen vindt plaats op 21 november om 15.30 uur. Dan nemen onder andere Wilma Bulhof, Edwin Suer en Yasmijn Jarram het woord. Er zijn nog plekken voor de derde masterclass.