3 Kunstenaars over hun deelname aan This

“Ik heb geconcludeerd dat This Art Fair the place-to-be is. De beurs was gewoon echt een leuke happening,” aldus Bas Kosters, deelnemer aan This Art Fair 2021. De volgende editie van This vindt plaats van 7 t/m 10 juli 2022, net als vorig jaar in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Kunstenaars kunnen zich nog t/m 28 februari inschrijven voor een stand. We vroegen een aantal deelnemers van This 2021 om hun ervaringen.

Benjamin Li (36, Rotterdam) vertelt waarom hij meedeed aan This 2021: “Ik vroeg me hoe het publiek zou reageren op mijn werk. Ik heb een uitgesproken beeldtaal en ik laat technieken zien die niet vaak gebruikt worden in de kunst: puzzels zie je niet veel in musea of galeries, en ik was de enige op de beurs met een postzegel.” Was de beurs voor hem een succes? “Succesvol zijn kan op veel manieren. Ik heb financieel gezien een hele goede beurs gedraaid, ook omdat ik mokken en fortune cookies aanbood als een soort merchandise.” Verkopen was voor Benjamin echter niet een doel op zich. Hij wilde vooral zijn (online) zichtbaarheid vergroten en nieuwe contacten leggen, en dat is gelukt. Een kunstadviseur van een ministerie toonde bijvoorbeeld interesse in zijn werk. Zulke ontmoetingen leiden misschien niet direct tot een verkoop, maar kunnen wel deuren openen.

Benjamin Li. Foto door David de Haan

Nadat de originele plannen van Floor Snels (24, Rotterdam) voor de beurs niet konden doorgaan, ging ze last minute de samenwerking aan met performance trio Bits and Pieces. “Een beurs gaat over jou, jezelf laten zien en jezelf verkopen, en dat ligt mij niet. Daarom besloot ik me bij Bits and Pieces te voegen om de beurs op onze eigen manier te documenteren door middel van performances en acties.” Hoe was het om als performancekunstenaar zonder verkoopbaar werk deel te nemen aan een kunstbeurs? “Het is voor mij succesvol geweest omdat ik, ondanks de vaste hokjes van een beurs, me toch vrij heb kunnen bewegen. Ik kreeg de ruimte om de hele vloer over te dansen, kruipen, rollen, filmen en praten. Door samen te werken heb ik me een heel nieuwe manier van werken eigengemaakt.”

 

Veel mensen kennen Bas Kosters (44, Amsterdam) als modeontwerper, maar “de laatste vier jaar ben ik meer een autonome praktijk aan het runnen, waarin ik allerlei kunst- en designprojecten combineer.” Bas had weinig ervaring met kunstbeurzen. Zijn doel was dan ook om een nieuw netwerk van verzamelaars, klanten en collega-kunstenaars te creëren. Het was spannend om iets nieuws te doen en te zien of daar een publiek voor is, maar hij kijkt met een heel tevreden gevoel terug: “De beurs was voor mij op meerdere vlakken heel succesvol. Terwijl ik de modebeurzen waar ik aan meedeed toch vaak een beetje deprimerend vond, vond ik This eigenlijk heel inspirerend.” 

Je eigen stand bemannen

Wat This Art Fair anders maakt dan andere kunstbeurzen, is het principe dat kunstenaars er zelf staan, zonder tussenkomst van galeries. Benjamin: “Het is de ideale manier om je werk te kunnen presenteren als je geen galerie hebt: laagdrempelig en goed betaalbaar. Vier dagen lang zelf je eigen stand bemannen is supereng, maar daardoor leer je ook heel erg veel; niet alleen over de mensen die je stand bezoeken, maar ook over jezelf.” Bas Kosters had een duo-stand samen met Preta Wolzak. Hij staat te trappelen om dit jaar weer deel te nemen, maar deze keer helemaal zelfstandig. “Ik denk dat ik dan nog meer mijn eigen stem kan laten horen.” Omdat kunstenaars er zelf staan, is er veel onderling contact; iets dat alle drie de deelnemers goed beviel. “De andere kunstenaars zijn echt vriendelijk, open, niet pretentieus,” volgens Floor. Bas ervoer “een gevoel van kameraadschap.”

Bas Kosters. Foto door Ernst van Deursen

Voorbereiding op de beurs

Vooral voor jonge, beginnende kunstenaars kunnen de inschrijfkosten een drempel vormen. Volgens Bas is deelnemen altijd een risico, omdat je niet weet of je iets gaat verkopen. “Maar als je het je kunt veroorloven, is het een leuke kans om te participeren in een heel cool initiatief.” Het is volgens hem ook prettig dat er geen galerie tussen zit waaraan je commissie moet afdragen. Benjamin: “De inschrijfkosten vallen mee als je ook de randprogrammering ziet als onderdeel van je ontwikkeling. Hiermee stomen ze niet alleen kunstenaars klaar voor de beurs, maar laten ze ook zien wat het kunstenaarschap inhoudt.” Dat randprogramma is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de beurs. Ook dit jaar is er een coachingtraject voor deelnemers in samenwerking met het LAM Museum. 

Floor Snels. Fotograaf onbekend

Tips voor nieuwe deelnemers

Benjamin Li sluit af met goede raad: “Denk heel goed na over wat je met de beurs wilt bereiken. Het ophangen van werken is makkelijk, maar ze verkopen is moeilijk. Besteed veel aandacht aan goede materialen en de afwerking, lijst je werk bijvoorbeeld goed in. Je zult zien dat dat wordt gewaardeerd door de bezoekers.” Floor Snels voegt toe: “Blijf zo veel mogelijk bij jezelf. Probeer je atelier naar je stand op de beurs over te brengen en jezelf zo integer mogelijk te presenteren.”